Ako uhasiť smäd v lete

V horúcich letných dňoch je veľmi dôležité dbať na pitný režim. Nedostatok tekutín v tele môže mať za následok bolesti hlavy, únavu a podráždenosť. Dostatočný príjem tekutín sa odrazí nielen na vašom vnútornom zdraví, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná. Je preto potrebné zabezpečiť organizmu nevyhnutný objem tekutín.

Nie je však tekutina ako tekutina. Nápoje, ktoré konzumujeme by mali mať určité vlastnosti, dôležité je brať do úvahy aj teplotu nápoja. Aj keď v letných dňoch túžime náš organizmus schladiť práve pomocou chladeného nápoja, ich konzumácia nie je v lete príliš vhodná. Ľadové nápoje zhoršujú trávenie, naopak vlažné nápoje prechádzajú telom postupne čím viac osviežia organizmus.

Najzdravšia tekutina, ktorú naše telo skutočne potrebuje, je čistá voda.Pitný režim si treba rozdeliť rovnomerne. Ideálne je začať deň pohárom vlažnej vody, neodporúča sa však príjímať tekutiny pri jedle. Do pitného režimu môžeme zarátať aj zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú tiež veľa vody.

Ktoré nápoje, je vhodné piť v lete?
Na každodenné pitie, či už v lete alebo zime sú vhodné pramenité a minerálne vody s nižším obsahom minerálnych látok , neodporúčajú sa konzumovať vody s vysokým obsahom minerálnych látok, je tiežpotrebné vody striedať. K úplnej obnove telesných tekutín sú vhodné všetky nealkoholické a bezkofeínové nápoje.

  • Bylinkové a ovocné čaje sa odporúčajú piť nesladené. Tak ako pri minerálnych vodách je ideálne nepiť stále dookola ten istý čaj celé dni.
  • Čaj je zdrojom niektorých stopových prvkov – mangánu a fluóru.
  • Nealkoholické sladené nápoje – vhodnejšie sú bezbublinkové, ktoré nedráždia žalúdok Veľmi obľúbené sú nápoje s podielom ovocnej zložky., džúsy a riedené ovocné šťavy. Pri ich zvýšenom príjme je treba brať do úvahy ich energetickú hodnotu.
  • Káva –pri obmedzenom množstve má káva pozitívne účinky, povzbudzuje centrálny nervový systém, samotné pitie kávy však do pitného režimu nezaraďujeme, pretože pôsobí ako diuretikum a tak pri jej pití treba nezabudnúť na pohár vody.
  • Alkohol – pivo prečisťuje organizmus a podporuje trávenie, červené víno má preventívny účinok proti rakovine

Zdroj: fit.server.sk

Organizmus a antioxidanty

V súčasnosti je organizmus vystavený mnohým nepriaznivým vplyvom, ak často trpíte bolesťami hlavy, ste unavený a holdujete nezdravému životnému štýlu podobe stresu, nevhodnej konzumácii potravín, diétam, alkoholu a cigariet, verte tomu, že nevyhnutne potrebujete očistu organizmu, znamená to, že potrebujete hĺbkovú očistu organizmu.

Organizmus sa denne pomocou antioxidantov vyrovnáva s negatívnym pôsobením voľných radikálov Tie pomáhajú rýchlejšej úľave od bolesti, strnulosti a únavy po namáhavom cvičení.
Farebné potraviny – ovocie, zelenina, šaláty sú bohatým zdrojom týchto prvkov preto by ste ich mali konzumovať vo veľkom množstve Popri energii , ktorú získavame z tukov, cukrov a bielkovín, potrebuje naše telo nenasýtené mastné kyseliny, esenciálne aminokyseliny, minerály, vitamíny a antioxidanty, denne by sme tak mali prijať viac ako 50 rôznych živín.


Účinky antioxidantov na naše zdravie-prečo sú pre nás užitočné?

Antioxidanty zmajú priaznivý vplyv na správne fungovanie hrubého čreva, podporujú imunitu, zlepšujú kvalitu pokožky, znižujú škodlivosť fajčenia na organizmus, uvádza sa, že niektoré druhy antioxidantov bojujú proti niektorým typom rakoviny.
Antioxidanty majú schopnosť likvidovať voľné radikály, ktoré poškodzujú bunkové membrány a ohrozujú bielkoviny a obmedzujú proces oxidácie pre organizmus užitočných potravín. Voľné radikály sú vedľajším produktom metabolických procesov bunky, pri ktorých sa vytvára energia. Ak do svojej stravy pridáme vitamín E, zvýšime tým účinok prirodzených antioxidantov a ochraníme s pred vplyvom takých faktorov akými sú cigaretový dym, voľné UV žiarenie a celkové znečistenie ovzdušia. Voľné radikály okrem toho zrýchľujú proces starnutia kože a iných buniek, čím pokožke zabezpečíme jej mladistvý stav.

Antioxidanty v strave

Hlavných zdrojov antioxidantov v strave sú: jablká, strukoviny, kakao, ovocie a zelenina, cereálie, citrusové ovocie a mliečne výrobky, ryby, rastlinný olej, celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, paradajky, tofu, špenát, cibuľa, orechy a mäso z tekutín sú to červené víno, zelený a čierny čaj
Najznámejšie antioxidanty:

  • SUŠENÉ SLIVKY- obsahujúce hlavne vitamíny A, B3 a B6, draslík, železo, vláknina, ktoré chánia srdce a prispievajú k lepšiemu vzhľadu pokožky a vlasov
  • HROZIENKA obsahujúce vitamíny skupiny B, draslík, prírodný cukor, vláknina, podporujúce predovšetkým peristaltiku čriev
  • RUŽIČKOVÝ KEL s vitamíny A, C, železo, sinigrín, je vynikajúci prostriedok pri detoxikácii organizmu, pretože pomáha pečeni zbavovať sa jedov.
  • JAHODY, ktoré okrem obsahu vitamínov B6 a C, betakaroténu, mangánu a kyseliny listovej
    majú protizápalové účinky
  • ŠPENÁT bohatý na vápnik, horčík, zinok, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C aktivuje látkovú premenu.
  • BROKOLICA obsahujúca vitamíny skupiny B, vitamín C, betakarotén, vápnik, železo, zinok, má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami a priaznivo vplýva na oči, kožu i nervy.
  • AVOKÁDO zasa výborne vyživuje pokožku a odďaľuje tvorbu vrások
  • ČERVENÁ PAPRIKA bojuje proti všetkým príznakom starnutia a očnými ochoreniami.
  • FAZUĽA vyrovnáva hladinu energie a udržiava bunky v dobrom stave.
  • CESNAK upravuje hladinu tukov, cholesterolu a výborne zrieďuje krv, čím znižuje nebezpečenstvo infarktu

Ako pripraviť puding zo strúhanky

Veľakrát nám zostane pečivo, ktoré je vhodné už len na strúhanku.  A zo strúhanky sa dajú vyrobiť aj iné „zázraky“, ako naše známe rezne.

Skúste si s nami zo strúhanky, jabĺk a šľahačky pripraviť dosť netradičný puding . Stojí za to.

Potrebujeme :

  • 0,3 kg strúhanky
  • 1 kg jabĺk
  • 0,1 kg cukru
  • 0,2 l šľahačkovej smotany
  • 2 vajcia
  • 2 dl vriacej vody
  • olej a strúhanka na vymastenie formy
  • práškový cukor a škorica na zdobenie

Ako na to ?

  1. Vymastenú formu vysypeme nahrubo strúhankou/na spodok dáme hrubšiu vrstvu/
  2. Rozložíme vrstvu jablkových plátkov
  3. Posypeme vrstvou strúhanky s cukrom
  4. Uložíme ďalšiu vrstvu jablkových plátkov a pokropíme vriacou vodou
  5. Šľahačkovú smotanu zmiešame s vajcami a zalejeme celý povrch
  6. Pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu
  7. Necháme vychladnúť a nakrájame na porcie
  8. Hornú nakrojenú plochu posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou

Tip : namiesto cukrovej posýpky môžeme použiť ľubovoľné mäkké ovocie

Zdroj : Domáce recepty

Už ste to vyskúšali ?


Pridajte svoj tip

Ako si upiecť pikantný chlieb

Čas grilovačiek a piknikov je v plnom prúde.


Oživte si tieto príjemné posedenia s rodinou a priateľmi aj nami ponúkanými receptami netradičných – pikantných, doma upečených chlebíkov.


  1. Chlieb s klobáskou/ 15 krajcov/

Potrebujeme :

  • O,5 kg ražnej múky
  • O,O1 kg droždia
  • 1/2 PL soli
  • 1 jemne nastrúhaná cibuľa
  • 1 ČL cukru
  • 1 ks olúpanej klobásky/trvanlivej/cca 0,3 kg
  • estragónové listy
  • vykôstkované olivy

Ako na to ?

  1. Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku
  2. Droždie rozmiešame v 0,2 l vody, s trochou soli a necháme vykysnúť. Získame tak kvások.
  3. Kvások dobre vymiesime s múkou na hladké, homogénne cesto.
  4. Vymiesené cesto necháme v miske, prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto na 40 až 60 minút.
  5. následne cesto vyberieme z misy na pomúčenú dosku, vyvaľkáme do guľata/cesto postláčajte rukou, aby ste vytlačili vzniknuté plyny/ a opäť vložíme do misy. Necháme kysnúť ďalších 30 – 40 minút.
  6. Postup v bode 5  zopakujme ešte raz.
  7. Pridáme cibuľu.
  8. Cesto vyvaľkáme do oválneho tvaru.
  9. Klobásku položíme na rozvaľkané cesto, pričom okolo klobásky musí byť asi 10 cm okraj cesta.
  10. Olivy odkôstkujeme, necháme odkvapkať a nakrájame na plátky.
  11. Plátky olív spolu s listami estrogénu rozvrstvíme po klobáske.
  12. Cesto preložíme cez klobásku, pevne pritlačíme a necháme 30 minút odstáť.
  13. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 220 stupňov Celzia, 65 až 70 minút.

2.  Pikantný sedliacky chlieb/ 15 krajcov/

Potrebujeme :

  • 1 kg ražnej múky
  • 0,01 kg droždia                                                                                                                  
  • 0,05 kg kvásku
  • 1/4 l vody
  • 0,1 kg prerastenej slaninky
  • 1/2 PL soli
  • 0,1 kg nastrúhaného syra
  • 0,03 kg nasekaných lúpaných mandlí
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vnate

Ako na to ?

  1. Cesto pripravíme ako v návode/viď hore/
  2. Slaninu nakrájame na kocky a spolu so soľou, petržlenovou vňaťou,mandľami,  syrom, zamiesime do cesta.
  3. Cesto vyformujeme do oválneho bochníka.
  4. Bochník potrieme vodou a poprášime múkou.
  5. Pečieme pri 220 stupňov Celzia 20 minút.

Zdroj : Szemes,V., : Chlieb náš každodenný

Už  ste to vyskúšali ?

Pridajte svoj tip

Ako na nespavosť

Ležíte v posteli, prevaľujete sa, zívate, počítate ovečky, čísla od jedna do sto a späť. A nič. Spánok nikde. Myšlienky sú v kolotoči, už riešite zajtrajší deň, dcérine rodičko, nákupy, svoje dlžoby. A spánok nás stále neobšťastní…

Bezsenných nocí sa môžeme zbaviť viacerými spôsobmi, ktoré zaberajú u každého z nás rôzne.

Nezabúdajme, že  spánok je prirodzený fyziologický jav, ale zároveň predstavuje naučený spôsob správania.

Ako sa „naučiť“ spať :

  • zaveďte pravidelnosť

Líhajte si a vstávajte vždy v rovnakom čase. Stabilizujete tým svoj denný rytmus. Zásadne nevyspávajte v sobotu a v nedeľu predpoludním. V opačnom prípade sa dostaví problém so zaspávaním v nedeľu večer a v pondelok ráno budeme vyzerať aj cítiť sa ako po žúre.

  • nevylihujte v posteli

Ľahnite si len vtedy, keď pocítite ospalosť. Ak nezaspíte do 15 minút, vstaňte a venujte sa niečomu príjemnému, ale monotónnemu. Ak sa vám začne driemať, ihneď si ľahnite. Ak sa opäť nedarí zaspať, vstaňte a zopakujte predchádzajúcu činnosť, až kým sa vás naozaj nezmocní spánok.

  • rozjímajte pred spaním

Pred plánovaným odchodom do postele, sadnite si aspoň na 10 minút a zhodnoťte svoj prežitý deň. Zápory, ale najmä klady, ktoré ste počas dňa prežili a naplánujte si nasledujúci deň s optimizmom. Veľmi účinné sú práve príjemné myšlienky tesne pred zaspávaním/spomeňte si na príjemný zážitok, milovanú osobu…/. Inému pomáha vrúcna modlitba.

  • upravte si prostredie v spálni

Odstráňte zo spálne televízor, laptop, pracovný stôl, telefóny, sladké dobroty. Dôležitá je aj teplota v spálni. Ani veľmi horúco, ani zima.

  • večer neužívajte stimulátory

Večer nepite kávu, kolu, silný čaj, alkohol a nejedzte čokoládu. Kofeín je stimulujúci prostriedok. Rovnako aj nikotín, preto pred odchodom do postele nefajčite. Alkohol tiež narúša prirodzený cyklus spánok-bdenie.

  • nemaškrťte pred spaním

Pred spaním nejedzte sladkosti ani ťažšie jedlá. Účinné je vypiť pred spaním pohár teplého mlieka s medom alebo krajec chleba, prípadne jablko.

  • vyberte si vhodný typ lôžka

Nepodliehajte módnym trendom pri výbere lôžka. Hlavne vy sa musíte cítiť príjemne.

  • teplý bylinkový kúpeľ

Pokles telesnej teploty vyvoláva ospalosť. Teplý kúpeľ zvýši teplotu organizmu, neskôr začne teplota klesať, objaví sa pocit únavy, ktorý vyvolá spánok. Prídavok byliniek s upokojujúcimi účinkami do kúpeľa, spánok urýchli.

Tipy a upozornenia :

  1. Vopred nemyslite na to, že nemôžete zaspať
  2. Ak všetko predošlé zlyháva, skúste sledovať svoj dych pri nádychu a výdychu. Myšlienky pritom „odhadzujte“ od seba, zamerajte sa výlučne na nádych a výdych.
  3. Ak sa vám počas dňa niečo nepodarilo, predstavte si opačnú situáciu, t.j. ako by sa vám to podarilo podľa vašich predstáv. Popusťte uzdu svojej fantázii.
  4. Pri zaspávaní myslíte na niečo príjemné, niečo, čo vo vás vzbudzuje príjemný pocit /dieťa, milovaná osoba, pekná príhoda../
  5. Ak máte problémy so zaspávaním viac ako mesiac, vyhľadajte odbornú pomoc.

Zdroj : primar.sk,bedeker.sk

Už ste to vyskúšali ?


Pridajte tip

Ako komunikovať s Japoncami

Anglický cestovateľ J. Watson zhrnul svoje dojmy z Japonska slovami :

„Keď človek strávi v Japonsku šesť týždňov, všetko chápe. Po šiestich mesiacoch začína pochybovať. A po šiestich rokoch si nie je istý ničím.“

V. J. Cvetov/ruský spravodajca/, ktorý strávil v Japonsku osem rokov a svoje poznania a dojmy vpísal do knihy Pätnásty kameň v záhrade kláštora Rjóandi, si neosobuje právo absolútneho poznania tejto nevšednej a pre nás ešte stále tajomnej krajiny. Tvrdí, že ani jedna interpretácia definitívne nevysvetlí japonskú „ríšu divov“. Každá bude obsahovať len zrnká pravdy poskladanej z množstva názorov a nezávislej od žiadneho z nich.

Prinášame vám voľný výber zaujímavostí na pokračovanie, z tejto nesporne pozoruhodnej knihy, vydanej na Slovensku v roku 1990.

Dnes o zdvorilosti Japoncov.


Už pri prvých krokoch na japonskej pôde človeku mimovoľne zíde na um, či sa neprieči zdravému rozumu, keď sa zdráha uveriť legende o neobyčajnej japonskej zdvorilosti.

Zdvorilosť ako ekonomická kategória a spôsob udržiavania harmónie v práci

Imigrační úradníci s úsmevom porovnávajú fotografie v pasoch s tvárami majiteľov dokladov a so želaním šťastného pobytu v Japonsku pečiatkujú vstupné víza. Na stanovišti taxíkov sa vás zmocní dojem, že taxikári v takmer sterilných bielych rukavičkách čakajú práve na vás. V malom starom hoteli, len čo sa otvorili sklené dvere, päť žien v kimonách a muž  pokľakli a zmeraveli v hlbokom úklone. V prepychovom obchodnom dome, ale aj krámiku, či kaviarničke veľkosti novinového stánku prvé slovo, ktoré zákazník počuje je Irraššaimase !, t.j. „Vitajte u  nás“, prednesené podľa počtu zamestnancov buď zborovo alebo sólovo. A vy cítite, že to nie len zdvorilostná fráza. A tak si kladiete otázku, či zdvorilosť je naozaj neodmysliteľnou súčasťou japonského charakteru. Autor si odpovedá : „Vôbec nie“. O šiestej večer sa obrovský obchodný dom zatvára a stovky predavačiek sa ponáhľajú k stanici metra a železničnému nádražiu. V špičke sa tokijské metro a prímestská železnica menia na hotové galeje. Milé dievčatá z obchodu sa menia na zúrivé tigrice bojujúce o miesto vo vozni. Beda vašim nohám, bokom, pästiam. Stačí, aby ste sa trocha pozabudli a dav vás zmetie, surovo a nemilosrdne. Slovko „prepáčte“ tu veru nezačujete. Tu ste sa stali „cudzím človekom“. Nepomáhajú ani stovky výchovných plagátov s aj napríklad tu ešte stále populárnou Marylin Monroe, ktoré vyzývajú :“ Uvoľnite miesta matkám s deťmi, starším a invalidom“. Zdvorilosť sa podľa autora odvíja od spoločenského postavenia, moci a peňazí. Japonec je vraj zdvorilý dovtedy, kým na tom materiálne alebo morálne neprerába. Keď si musí vybrať medzi prejavom úslužnosti a niečím, z čoho bude mať výhodu, bez váhania dá prednosť výhode.

Japonci nepoužívajú slovko „nie“

Japonci sa zdráhajú povedať slovko „nie“. Je to ich predstava zdvorilosti – radšej nech sa problém nevyrieši, ako by sa mala narušiť harmónia. Pri rokovaniach si vypočujete : „Veľmi dobre chápem váš úprimný návrh, žiaľ mám iný názor ako vy, no váš návrh zvážim a preštudujem tak dôkladne ako budem vedieť“. Ak vo vás skrzla iskierka nádeje a prikývnete s ľahkým srdcom, že počkáte na výsledok, nedočkáte sa. Japonec vám v skutočnosti povedal „nie“. Preto Američania celkom opodstatnene tvrdia : „Človek môže konať tromi spôsobmi – správne, nesprávne a po japonsky“.

Japonsky chápaná zdvorilosť vyžaduje vyhýbať sa jasným, precízne zdôvodneným tvrdeniam. V japončine stojí sloveso až na konci vety. Hovoriaci  má preto dostatok času všimnúť si reakciu na svoje slová, zvážiť ju a prípadne upraviť svoju výpoveď, zjemniť vetu výberom vhodného slovesa. Japonský vedec Kimura napísal : „Pre Japonca nie je oko iba orgánom zraku, ale aj orgánom reči“. Japonec v pohľade druhého človeka vie vyčítať duševný stav i citové rozpoloženie, oči sú pre neho rovnako výrečné ako jazyk“. Japonec používa neúplné vety, gestá a nejednoznačné výroky. Schopnosť vyzvedieť sa pri rozhovore cudzie zámery sa v Japonsku pokladá za veľmi dôležitú vlastnosť. Preto sa Japonsko zvykne nazývať aj „krajina, kde sa ľudia nehádajú“. V USA vznikla vďaka tomu nová profesia – konzultant pre rokovanie s Japoncami, ktorá tvrdí, že pri rozhovore s Japoncami je dôležitejšie to, ako hovoríte, ako to, čo hovoríte…ak hovoríte priamo a vecne, Japonec sa začne vykrúcať…lepšie je si Japonca vypočuť, vyčkať deň a až potom mu dať odpoveď.

Pridajte svoj skúsenosť


Ako zvládnuť obdobie vzdoru našej ratolesti

Hádže sa o zem, kričí, plače, odhadzuje hračky, zásadne urobí všetko naopak ako mu poviete, bije sa na pieskovisku, v škôlke, dožaduje sa všetkého, odmieta spať, jesť v určený čas, scény v obchode, na návšteve… to všetko alebo aspoň časť  – kdekoľvek a kedykoľvek.

Čo sa to deje s našim, predtým usmievavým anjelikom ?

Nič nezvyčajné…

Začína sa z neho formovať samostatná, autonómna osobnosť…a my zrazu počúvame :  „JA !“, „JA  SÁM/SAMA !“, „ MOJE !“

Ako na to, aby sme im pomohli a sami prežili :

  • zachovajte chladnú hlavu. Nenechajte sa zmanipulovať jeho vreskom, nekričte, buďte dôslední pri stanovení a dodržaní mantinelov/čo ešte môže, čo už nie/
  • ako rodičia musíte fungovať v súhre/nedovolí jeden to, čo druhý zakázal/
  • ak príde „amok“, najprv sa pokúste ho utíšiť
  • snažte sa zamerať jeho pozornosť iným smerom
  • naučte sa povedať aj rázne NIE / najmä ak si dieťa vynucuje niečo nevhodné a navyše trucovaním/
  • vytrvalý „plač“, hádzanie sa o zem je niekedy lepšie odignorovať. Ak zistí, že vás týmto nezaujal, prestane.
  • ak všetko horeuvedené zlyháva, potrestajte ho. Nie bitkou, fackou, vyhrážkami. Desať minút osamote mu zvyčajne postačí

Napriek všetkému nezabudnite :

že je účinnejšie viac chváliť ako karhať, že pekné slovo zaváži viac, že kladná motivácia je viac   ako trest.

Nepoužívajte/alebo čo najmenej/ formulácie : „ak si neupraceš hračky, nepozrieš si rozprávku“, „si zlý chlapec“, „okamžite sa obleč, lebo ťa tu nechám“, „ak nezješ tú polievku, nepôjdeš von, „ihneď vráť dievčatku jej hračku…

Radšej povedzte : „rýchlo si uprac, aby sme si mohli spolu pozrieť rozprávku, dobre? „, „veď ty si taký dobrý chlapček, necítiš sa teraz dobre?“, „čaká nás doma ocko, rýchlo sa oblečme/v škôlke/“, „tak tú polievočku ak spapáš, bude z teba takýýý silák/ u nás  zaberá Buzz Lighty Year/, „vráť dievčatku jej vedierko, lebo bude smutná“…

A  ešte jedna rada na záver : Snažte sa brať niektoré vrtochy vašich detí s nadhľadom a humorom. Verte, že po čase budete na toto obdobie spomínať ako na jedno z najrozkošnejších. A rozhodne si ich „výčiny“ a vyjadrenia zapisujte. Na spomienkových rodinných oslavách sa zídu ako skvelé pobavenie.

Pridajte svoje skúsenosti a rady

Zdroj : primar.sme.sk, naša rodina.sk


Ako nezaplatiť pokutu za rýchlosť v zahraničí

Jediným liekom, ako pokutu nezaplatiť, je ju dodržiavať. Keďže sa v jednotlivých krajinách nariadenia a obmedzenia líšia, prinášame informácie o maximálnych povolených rýchlostiach.

Krajina       v obci      mimo obce    rýchlostná cesta    diaľnica
km/hod      km/hod             km/hod                 km/hod
Česko                50                  90                      130                         130
Rakúsko          50                100                     100                         130
Nemecko        50                100                     130                         130
Taliansko        50                 90                     110                          130
Slovinsko        50                 90                     100                         130
Chorvátsko    50                80                      100                        130
Francúzsko    50                90                      110                         130
Španielsko      50                90                     100                        120
Maďarsko        50                90                     110                         130
Grécko              50                90                     100                        120
Srbsko               60                80                     100                        120
Bulharsko      50                90                       90                         120
Švajčiarsko    50                80                     100                        120
Írsko                  50                80                     100                         120

Vybrané tipy  a upozornenia :

Rakúsko

  • pozor na dezén pneumatík. Minimálna povolená hĺbka dezénu je 1,6mm/osobné autá/. Ak polícia zistí porušenie, odoberie vám poznávacie značky. Až po zaplatení pokuty a kúpe nových pneumatík vám poznávacie značky vrátia. Bŕŕ…
  • Policajti môžu vyberať pokutu len do výšky 36€, v prípade závažného porušenia však môžu žiadať zálohu až do výšky 1 308€.
  • povolená hranica 0,5 promile alkoholu v krvi
  • pokuty : za prekročenie rýchlosti o 20km/hod. – od 20€, za prejazd na červenú – od 70€, za alkohol v krvi nad povolený limit – od 220€

Nemecko

  • pozor ! Autobus blížiaci sa k zastávke môžete predbehnúť až keď zastaví. Za porušenie hrozí pokuta 40€.
  • diaľnice pre osobné autá sú bez poplatku
  • povolený limit alkoholu v krvi je 0,5 promile
  • pozor na stav paliva v nádrži najmä v noci. Čerpacie stanice často nemajú non-stop prevádzku.
  • pokuty : za prekročenie rýchlosti o 20km/hod. – od 35€, za prejazd na červenú – od 50€, za alkohol nad povolený limit – od 250€, až do 3 000€

Taliansko

  • pozor na klaksón. Toleruje sa len „veľmi mierne“ trúbenie.
  • na diaľnici je zakázaný súkromný odťah. Musíte volať službu na to určenú.
  • diaľnice sú spoplatnené pomocou mýtnych brán. Platí sa i pri prejazde alpských tunelov, napríklad za prejazd cez veľký tunel St. Bernard zaplatíte 22,40€
  • pokuty :za prekročenie rýchlosti o 20km/hod – od 150€, za prejazd na červenú – od 150€, za prejazd na červenú – od 500€

Slovinsko

  • pozor na semafory. V žiadnom prípade nejazdite na oranžovú. Hrozí pokuta až 126 €. Za porušenie celoročného svietenia od vás vypýtajú 40 €.
  • pokiaľ vodič zaplatí pokutu na mieste alebo do ôsmich dní, zníži sa na polovicu
  • ak vodič/zahraničný/ odmietne zaplatiť pokutu, policajti mu môžu zabaviť pas alebo vodičský preukaz
  • povolená hladina alkoholu v krvi je 0,5 promile
  • pokuty : za prekročenie rýchlosti o 20km/hod – od 130€, za prejazd na červenú – od 250€, za alkohol nad povolený limit – od 125

Francúzsko

  • – nepoužívajte/ pasívne či aktívne/ antiradary. Hrozí vám pokuta 1500 € a zabavenie vozidla.
  • na diaľnicich sa platí mýtne na mýtnych bránach, za ktoré zaplatíte 7€ na sto kilometrov
  • povolený limit alkoholu v krvi je 0,5 promile
  • pokuty : pokuta za prekročenie rýchlosti o 20km/hod – od 90€, za prejazd na červenú – od 90€, za alkohol v krvi nad povolený limit – od 135€

Španielsko

  • pozor ! Za prekročenie povolenej rýchlosti o 60km/hod v obci a o 80km/hod mimo obce, je možné udeliť trest odňatia slobody až do výšky 5 rokov. Rovnaké tresty hrozia za jazdu pod vplyvom drog a alkoholu
  • odmietnutie podrobiť sa testu na alkohol alebo prítomnosť drog v krvi sa trestá až polročným väzením
  • povolená hranica alkoholu v krvi je 0,5 promile
  • pokuty : za prekročenie rýchlosti o 20 km/hod – od 90€, za prejazd na červenú – od 90€, za alkohol nad povolený limit od 300€

Maďarsko

  • Fyzicky neexistujú diaľničné známky. Zaplatiť môžete elektronickou formou alebo na hraničnom prechode a polícia robí kontrolu úhrady pri zastavení vozidla
  • jazda pod vplyvom alkoholu nie je povolená
  • pokuty : za prekročenie rýchlosti o 20km/hod – od 230€, za prejazd na červenú od 80€, za jazdu pod vplyvom alkoholu  – od 380€

Pridajte tipy  upozornenia

Zdroj : www.aktuality.sk, autorevue, aktualne.centrum.sk,


Pehy. Ako sa ich zbaviť ?

pehy-dievčatkoPehy. Na detskej tváričke pôsobia rozkošne. Starší ich často považujú za problém, ktorý chcú riešiť. Aj keď podľa odborníkov, pleť s takouto ozdôbkou údajne starne o päť až sedem rokov pomalšie.

Ako sa ich zbaviť /po domácky/ :

  1. Najodporúčanejšie je použitie citrónovej šťavy aspoň raz denne po dobu 15 minút.
  2. Vyrobte si domáce “ Peha tonikum“ : 2PL citrónovej šťavy, 2PL rum, 1ČL glycerínu,4 PL cmaru. Zmes naneste na tvár, nechajte pôsobiť 30 minút a umyte. Používajte      maximálne 2x denne. Viditeľne pehy vybieli.

chren3.  Zmiešajte 6 PL cmaru s 1/2 PL postrúhaného chrenu. Pehy potrite troškou olivového   oleja a naneste masku. Nechajte pôsobiť po dobu 20 minút a potom umyte teplou vodou. Pozor na použitie masky na citlivú pleť /chren je značne agresívny/.


4.  Uhorková maska na pehy.Uhorky ošúpeme, odšťavíme v odšťavovači a šťavou/ šťava z jednej uhorky a 2PL vody/ natierame tvár ráno aj večer. Ak aplikujete šťavu na tvár ráno, opláchnite ju po 5 minútach pôsobenia. Ak šťavu použijete večer, ponechajte ju pôsobiť celú noc a ráno opláchnite teplou vodou. Uhorková šťava je účinnou alternatívou ku kozmetickým krémom na odstránenie pieh.

5.  Petržlenová šťava. Hrsť petržlenovej vňate zalejeme horúcou vodou a necháme 15 minút vylúhovať. Necháme vychladnúť a tampónmi nanášame na pehy každý druhý deň počas 2 týždňov.

Už ste to vyskúšali ?

Pridajte svoj tip a radu

Ako sa zbaviť mravcov

Čierne mravce, červené mravce, ohnivé mravce…

Mravček je milý hmyz.

Ak  pozorujeme ich neúnavnú, navonok nekončiacu činorodosť…

Náš obdiv však veľmi rýchlo skončí, ak ich máme v domácnosti, či v záhrade.

Ako sa ich zbaviť, aby sa nestali našimi okupantami

  1. Zistite, čo ich priťahuje k vášmu dom, kuchyni, či záhrade / čo momentálne najviac konzumujú/
  2. Dôkladne vyčistite dom, byt, kuchyňu, odstráňte všetky zvyšky jedál, vyneste odpadkové koše, povysávajte a zisťujte, kam sa mravce , resp. za čím sa mravce „ponáhľajú“/
  3. V kuchyni dôkladne zabaľte všetky potraviny. Ak tam už mravce sú, nezostáva nám nič iné, len ich vyhodiť
  4. Všetky rýchlo sa kaziace potraviny, najmä v lete, ukladajte do chladničky. Snažte sa mať na kuchynskej linke minimum potravín.
  5. Presuňte vonkajšie kontajnery na odpadky čo najďalej od domu /ak je to možné/.
  6. Na dome utesnite špáry a trhliny v murive/silikónom,tmelom…/.
  7. V záhrade okolo domu posypte všetky chodníky, praskliny, všetky cestičky vedúce k domu chilli korením, štipľavou paprikou,  usadeninou z kávy, sušenou mätou piepornou alebo použite bórax, aby ste odradili mravcov „vstúpiť “ do domu.
  8. Zbavte záhradu vošiek a múch na stromoch a kríkoch. Ako ? Obaľte konáre stromu igelitovým vrecom a vošky vydymte . Kúpte si tabak /Taras buľba/, zapáľte a nechajte tlieť aspoň 5 hodín tak, aby dym z vreca neunikal.
  9. Obaľte kmene stromov lepiacimi bariérami/špeciálne lepiace pásky napustené sladkými roztokmi/, aby ste zabránili lezeniu mravcov.
  10. Vyrobte si pre mravce potravinovú návnadu : zmiešajte 1ČL kyseliny boritej s 2 a 1/2 PL medu alebo kukuričného sirupu. Tento roztok kvapkajte po dobu 2 týždňov na miesta, kde sa mravce pohybujú.
  11. Vyrobte si prírodný repelent : zmixujte citrónové/ pomarančové/ šupky s vodou a vzniknutým roztokom prelejte mravenisko.
  12. Na poliatie mraveniska použite horúcu vodu/veľa horúcej vody, aby ste zničili kráľovnú/.
  13. Skúste školskú kriedu. Obkreslite mravenisko, príp. miesto, kam mravce nechcete. Krieda ich zastaví.
  14. Ako účinná proti mravcom sa ukázala aj sóda bikarbóna. Posypte ňou mravčie cestičky.
  15. Veľké mravenisko zlikvidujete preliatím horúcim neriedeným octom. Zabíja takmer okamžite.

Už ste to robili ?


Pridajte svoju radu